Šokolaadi kastetud jäätiseburger

“Ma pean seda palju sööma, sest jäätis maitseb kõige paremini just nüüd, lapsena!” mäletan oma veendumust kooliajast. Koolilõpupeol anna kõigi laste lemmikule korralikult vunki juurde ja serveeri seda – ahmige nüüd õhku! - burgeri vormis. Külmaks ei jäta kedagi!

 

Praktilise poole pealt tasub arvestada, et jäätiseburgerit võiks nautida üsna kohe pärast sügavkülmast välja võtmist, muidu võib tilkuv maius hoolikalt valitud pidurõivaid hoolega ümber disainida. Tilkumiskindlust lisavad näiteks küpsetuspaberist kokku murtud taskud, milles burksi mugav hoida.

 

Seekord valmivad suured ja uhkeldavad jäätiseburksid, aga kui tahad, küpseta väiksemad küpsised, millest saab teha kompaktsemaid jäätiseampse.

 

Kuuele

 

Kaerahelbeküpsised (12 suuremat)

  • 100 g toasooja võid
  • 0,5 dl rafineerimata suhkrut
  • 2 muna
  • 0,5 tl vaniljeekstrakti
  • 2 dl tatrajahu (või täisteranisujahu)
  • 0,5 tl soodat
  • 0,5 tl küpsetuspulbrit
  • näputäis soola
  • 3,5 dl kaerahelbeid
  • peotäis rosinaid, soovi korral

 

Šokolaadikate:

  • 200 g šokolaadi
  • 1,5 sl kookosrasva

 

Täidis:

  • 300 g vaniljejäätist

 

1. Alusta küpsiseteoga. Soojenda ahi 180 kraadini. Sega omavahel toasoe või ja suhkur. Lisa munad ja vaniljeekstrakt.

 

 

2. Sega teises anumas kokku jahu, sooda, küpsetuspulber ja sool.

 

 

3. Kalla kuivained vedela hulka, ise samal ajal segades. Lisa kaerahelbed ja soovi korral ka rosinad. Sega tainas ühtlaseks massiks. Tõsta tainast lusikaga küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Jäta tainatörtsude vahele ruumi, sest need paisuvad suuremaks.

 

 

4. Patsuta kakud sõrmedega lamedamaks, et hiljem oleks jäätisemaiust mugavam süüa.

 

 

5. Küpseta küpsiseid umbes 10 minutit, kuni muutuvad kuldseks. Lase täiesti ära jahtuda.

 

 

6. Täiesti jahtunud küpsisele määri paar-kolm lusika täit jäätist ja suru siis sellele õrnalt teine küpsis peale. Nii saadki burksi. 12 küpsisest kuus tükki. Aseta jäätiseburgerid küpsetuspaberiga kaetud taldrikul sügavkülma, et need külmuksid enne šokolaadi kastmist täiesti läbi.

 

 

7. Sulata šokolaad* ning sega sisse kookosrasv, mis muudab šokolaadiglasuuri pehmemaks. Vala glasuur kitsasse kõrgema äärega kausikesse.

 

 

8. Pista iga läbikülmunud jäätiseburks poolenisti glasuuri sisse.

 

 

9. Lase glasuuril lõpuni ära tilkuda ja tõsta jäätiseburger küpsetuspaberiga kaetud taldrikule tagasi.

 

 

10. Saada burgerid taas sügavkülma ja hoia neid seal 15 minutit. Pöörane magusaelamus võib alata!

 

 

 

* Kuidas šokolaadi sulatamine käib?

 

Haki šokolaad puruks ja sulata veevannis. Selleks on vaja kõrget potti ja täiesti kuiva metallist kaussi, mida saab supipoti peale asetada nii, et selle servad ulatuvad üle poti ääre. Nii väldid veeauru, mis võib šokolaadi muuta tükiliseks.

 

Pane vett potti nii palju, et kausi põhi jääks kuivale. Tõsta kauss koos hakitud šokolaadiga peale. Kuumuta vesi pea-aegu keemiseni ja ühtlaseks sulamiseks sega pidevalt. Kui mass sulanud, tõsta kauss kuumaalusele. 

 

Fotode autor: Stina Kase

Suured tänud: FleuR Royale by Peter Boeijkens ja MTÜ Mondo.

Parima tulemuse saad järgnevate seadmetega