Küpsetatud jäätis

 

Murenda küpsised näppude vahel või köögikombainis ja jaota puru nelja ramekin-vormi.

Vahusta munavalged näpuotsatäie soolaga tugevaks vahuks ja lisa aeglaselt suhkur. Vahusta edasi, kuni saad ilusa läikiva ja tugeva massi.

Tõsta jäätis vormidesse küpsisepuru peale ja suru tihedalt kokku, et õhumulle vahele ei jääks – sealt hakkab jäätis kiiremini sulama. Kui jäätis jõudis juba pehmeneda, võid selle veel mõneks ajaks sügavkülmikusse tahenema tõsta.

Viimaks kata vormid munavalgevahuga ning jälgi taas, et jäätis kuskilt ei piiluks. Beseekiht on jäätisele nagu kaas, mis ei lase sel kuumas ahjus kohe sulama hakata.

Küpseta 250 kraadises ahjus pealtkuumutuse või grilliga 3-4 minutit, kuni besee on kergelt pruunistunud.

Raputa peale tuhksuhkrut ja serveeri kohe.

Uuri toodete kohta

Öömustad banaanid šokolaadi ja maapähkliga

Volber! See imeline öö, mil hing on täis kevadetuleku elevust, kui kolid õue, süütad lõkke või vähemalt grilli, küpsetad miskit ekstramõnusat elaval tulel, äkki isegi märkad vahelduseks NATO-lennukitele üle vihisevaid olendeid luual? Ootused on igatahes taevani!

 

Kui baklažaan või vorstike edukalt küpsetatud ja käes magusavoor, too välja banaanid, millega rõõmustada nii väikeseid kui ka suuri. Nende täitmine on lihtne ja lõbus, nagu laste kaasamiseks loodud. Võite need juba varem ära täita, et aiapeol oleks vaid grillile tõstmise vaev. Kui juhtub olema sajune ilm (nagu juhtus meie pildistamise päeval), siis küpseta mustjad sarvekesed valmis ahjus, sulavad sama kiiresti kõhtu!

 

Kes on grillbanaani enda jaoks juba avastanud, teab, et sellest saab raudselt pere klassika. Täita võib neid kõikvõimaliku hea kraamiga, sinna sobivad igal juhul šokolaad, mesi, erinevad pähklid, seemned ja rosinad. USA-s pistetakse raudselt sisse ka vahukomme. Aga mina järgnesin seekord noorpõlvenostalgiale ja kordasin kunagisi Snickersi-naudinguid, milles kohtuvad nii sõltuvusttekitaval moel magus ja soolane. Vaniljejäätise pallike otsa ja... oledki nõiutud!

 

Viiele

Uuri toodete kohta

Rõõmsalt rohelised spinatipannkoogid

Mis paneb emad Emadepäeva hommikul õnnest õhetama? Kõige lihtsam nipp lastele ja isadele: tehke hommikul miskit eriliselt mõnusat süüa ja viige tulemus otse voodisse!

Need spinatipannkoogid on täiuslik valik, sest A millisele lapsele ei meeldiks pannkoogitegu? B kõik isad ja lapsed saavad nende küpsetamisega hakkama ja C kõik on rõõmsad, et pannkoogid on nii ägedat tooni! Spinat lisab sõõridele ka padutervislikkuse faktorit - mida enamat emadel soovida?!

Mina ise asendan retseptides tavaliselt nisujahu tatrajahuga, et oleks tervislikum. Siin retseptis on need käsikäes koos, sest ainult tatrajahuga võivad pannukad jääda pisut liiga puised. Kui sinu kapis parasjagu tatrajahu pole, saab otse loomulikult hakkama ka ainult nisujahuga.

Uuri toodete kohta

Peedi-kitsejuustu quiche

Quiche’i põhja jaoks sega omavahel või ja kuivained ühtlaseks. Lisa vesi ja sega kiirelt kuni taigen on ühtlane. Seejärel pane taigen täidise valmistamise ajaks külmkappi. Tükelda peedid keskmisteks kuubikuteks.  Prae sibul, lisades soola ja pipart ning tüümiani. Tambi kausis kitsejuust, lisa muna, koor, praetud sibul, riivjuust ja tärklis ning sega ühtlaseks. Lisa segusse peedikuubikud ja sega õrnalt läbi. Rulli taigen õhukeseks ja kata sellega vormi põhi ja ääred.  Vala täidis vormi ja küpseta 190 kraadi juures umbes 50-60 minutit.Enne serveerimist lase quiche’il jahtuda.

Uuri toodete kohta

Lihtne ja ülimaistev pohla-juustu brownie emadepäevaks

Kui kasutad sügavkülmutatud marju, siis sulata ja nõruta need enne koogile lisamist. Mina tegin koogi rasvata mandli- ja riisijahu seguga, kui kook ei pea olema gluteenivaba, siis võid vabalt kasutada tavalist nisujahu. Tummisust andsin põhjale pruuni suhkruga (tume muscovado), aga vabalt võid kasutada muud endale meelepärast suhkrut. 

Uuri toodete kohta

Šokolaadi kastetud jäätiseburger

“Ma pean seda palju sööma, sest jäätis maitseb kõige paremini just nüüd, lapsena!” mäletan oma veendumust kooliajast. Koolilõpupeol anna kõigi laste lemmikule korralikult vunki juurde ja serveeri seda – ahmige nüüd õhku! - burgeri vormis. Külmaks ei jäta kedagi!

Praktilise poole pealt tasub arvestada, et jäätiseburgerit võiks nautida üsna kohe pärast sügavkülmast välja võtmist, muidu võib tilkuv maius hoolikalt valitud pidurõivaid hoolega ümber disainida. Tilkumiskindlust lisavad näiteks küpsetuspaberist kokku murtud taskud, milles burksi mugav hoida.

Seekord valmivad suured ja uhkeldavad jäätiseburksid, aga kui tahad, küpseta väiksemad küpsised, millest saab teha kompaktsemaid jäätiseampse. 

Uuri toodete kohta

Kohupiimasmuuti mustikatega (mis sama hea ka maasikatega!)

Suvi on smuutiaeg! Aga veame kihla, et kohupiimaga pole sa seda veel teinud. Smuutikuninganna Eliq Maranik ja kahvliahvikesed pidasid maha suure smuutide suristamise peo ning miksisid kokku ka selle imelise rüüpe, mis meeldib eriliselt just lastele!

Uuri toodete kohta

Kama-juustukook

 

Esialgu purusta küpsised blenderis, lisa sulatud või ja sega hästi kokku ning pane valmis segu küpsetusvormi. Pane segu täidise valmistamise ajaks külmkappi.

Koori ja lõika rabarber ning maasikad, sega need suhkruga kokku ja pane sõela sisse, et liigne mahl nõrguks. Sega mascarpone lisades kondespiima, kamajahu, sidrunimahla ja koore. Pärast seda lisa segule ühekaupa munad. Vala täidis vormi ja pane 15 minutiks 160-kraadisesse ahju. Seejärel võta vorm ahjust välja ja pane peale rabarberi-maasika segu ja mandlilaastud ning pane vorm 50 minutiks tagasi ahju.  Enne serveerimist lase koogil täielikult jahtuda.  

Uuri toodete kohta

Mahlane rabarbrikook mandlite ja kaerahelvestega

 

Kaerahelvestega purutainas annab pehmele koogile tekstuuri ja krõbedust, rabarbrid magusust tasakaalustavat vajalikku hapusust ja mandlid hõrgu meki. Tänu kohupiimale ei ole toorjuustukreem liialt rammus, vaid mõnusalt mahe.

 

Küpsetises saab ära kasutada aias vohavad rabarbrid, koos kreemiga on aga kook sobilik ka pidulikematel puhkudel pakkumiseks. Kardemon teeb koogi kelmikalt vürtsikaks, kuid kes eelistab kardemonile kaneeli või ingverit, võib hoopis neid kasutada (u 1,5-2 tl). Kui aga vürtsikust ei soovi, siis annab vanill väga mõnusat maitset juurde (lisaks suhkrule lisa veel üks teelusikatäis vanilliekstakti), samuti külm kange kohv või alkohol (2 sl kohvi või brändit).

 

Kui Sa ei soovi gluteenivaba kooki, võid kasutada tatra- ja maisijahu asemel 100 g nisujahu ja vähenda küpsetuspulbri kogust poole võrra. Purukattes võid samuti asendada tatrajahu nisujahuga ja küpsetuspulbrit lisa siis vaid 0,25 tl.

Uuri toodete kohta

Mustika-šokolaadimetsatort

See uhke tort sai tehtud selleks, et ühel vihmasel päeval kutsuda välja suvetunnet! Mõnusalt suur ja rikkalik, nagu üks suvi olla võiks. Aga sama hästi võiks see olla sünnipäevatort! Või suguvõsa kokkutuleku tõmbenumber. Põhjuse leiab ikka!

Minu lapsepõlvekodus ei olnud kombeks Juubeli tordipulbrist kooki küpsetada, aga kui läksime teismeeas pinginaabriga tema suvilasse nö tüdrukute nädalavahetust veetma, siis oli see kiirkook ikka menüüs aukohal. Viskasime sellesse rabarberitükke või sõstraid. Nostalgiast haarab mu käsi siiani aastas korra või paar Juubelitordi järele. Hiljuti avastasin, et lettidele on jõudnud ka variant täisterajahuga. Niisiis oli ettekääne nostalgialaksuks taas võtta!

Praegu on mustikaaeg ja seepärast figureerivad seekord tordil mustikad. Aga sama hästi võib seda katsetada igasugu muude marjadega – maasikate, metsmaasikate, vaarikate, sõstardega. Pea-asi, et marju saaks tordi vahele ja peale hullult palju!

Kohvik Klausi peakoka Toomas Läätse kahvliahvitöötubade tuules korjasime metsa alt mustikataimevarsi, et tort saaks kaunistuseks väikese metsa. Põnevuse pärast ja vältimaks lääget tulemust, võtsin appi tumeda šokolaadi ja tegime sellest ägedaid tordikaunistusi. Puhas rõõm! Ja et oleks uhkem, panime kokku juubelitordi kaks põhja, sama hästi võib teha madalama tordi ühest põhjast. Siis võiks ka muude koostisosade koguseid vähendada.

Uuri toodete kohta

Mustikatort

Säti ahi 180 kraadile ja hakka valmistama tainast. Eralda munavalged kollastest ning vahusta munavalged pisut soolaga kergeks vahuks.

Jätka vahustamist lisades suhkrut seni, kuni vaht on päris tugev. Seejärel lisa ühekaupa munakollased jätkates samal ajal  vahustamisega, aga juba madalama kiirusega.

Siis lisa sõelutud jahu koos küpsetuspulbri ja kakaoga ning sega kokku hoolikalt, et mitte õhulist struktuuri rikkuda .

Vala tainas võiga määritud vormi ning pane umbes 30 minutiks ahju.

Keera valmis tordipõhi ümber ja lase jahtuda. Jahtunud biskviit lõika kolmeks.

Sega kausis mascarpone koos vahukoorega kreemiks. Kui kreem hakkab tugevamaks minema, lisa tuhksuhkur ja mustikad.

 Biskviiti võib soovi korral immutada kirsisiirupiga (purgist).

Pane biskviidi esimene kiht samasse vormi, millega oli see bikviit tehtud, määri kreemiga, pane kirsse vahele, lisa veidi kreemi peale ja kata teise biskviidiga. Järgmise kihiga samamoodi.

Pane natuke kreemi kõrvale – sellega katame pärast tordi küljed. Ja enne, kui tort on kreemiga kaetud, pane ta külma (hea oleks, kui ööseks). Pärast võta tort vormist välja ja kata küljed ülejäänud kreemiga.

Ganaši jaoks kuumuta koor ja vala peale purustatud šokolaad.

Kui segu veits jahtub, kata tort ganašiga ning kaunista värskete marjadega.

Uuri toodete kohta

Kihiline šokolaadi-marjakook

Kihiline mahlase kakaobiskviidi ja tumeda šokolaadi-kreemiga kook on tõeline suvine maiuspala, mille puhul saab ära kasutada erinevaid marju. 

 

Koogi võid teha ka neljakihilise, selleks kahekordista taina ja kreemi kogused. Kook küpseta sel juhul kahes 20 cm läbimõõduga vormis ja lõika kumbki pooleks.

 

Kui soovid teha kooki nisujahuga, siis kasuta 130 g nisujahu ning vähenda sooda (kasuta 1,5 tl asemel 1 tl) ja küpsetuspulbri (kasuta 1 tl asemel 0,5 tl) kogust.

 

Kook on piisavalt mahlane ja kui see saab enne söömist mõned tunnid (veel parem üleöö) seista, siis ei ole biskviite vaja immutada. Kui aga soovid koogi serveerida u tund pärast kokku panekut, siis soovitan neid vähese kohviga (u 0,5 - 1 dl) igaks juhuks niisutada.

 

Soovitan selle taina tegemiseks kasutada lauamikseri (nt Electrolux'i Assistent) tainalaba, sest nii saab taina kõige lihtsamalt ja kiiremini kokku segada; kreemi vahustasin sama mikseri vahustamisotsikuga.

Uuri toodete kohta

Ahvikeste avokaadopasta

Lastele meeldib pasta. Pasta bolognese! Või lihtsalt makaronid tomatikastme ja riivitud juustuga. Aga minu lastel on veel üks lemmik – pasta avokaadoga. Kui soomlased Anna ja Alexander Gullichsenid andsid viis tagasi välja raamatu Safkaa, vallutas see retsept tuhandete soomlaste toidulauad ja südamed. Meie koos lastega taasavastasime selle nüüd.

 

Pasta avokaadoga on selline mõnus roog, millega võiks hakkama saada ka koolist koju jõudnud laps, kel juba käe sees näiteks pasta tomatikastmega tegemine (siis võiks teha väiksema koguse, sest rooga tuleks manustada kohe). See toit valmib sama lihtsalt: pasta potti keema, kausis kaste kokku segada ja pärast kõik kokku keerata. Imemõnus ja kõhtutäitev roog! Kusjuures nisujahust pasta asemel sobib seda valmistada ka näiteks ökopoodides saadaval olevate tervislikumate maisi- või tatrapastaga. 

Uuri toodete kohta

Toitev salat röstitud maguskartuli ja lillkapsaga

 

Magusa mekiga bataat ja soolakas feta on väga mõnus kombinatsioon, mis koos röstitud lillkapsa, metsiku riisi ja avokaadokreemiga moodustavad maitsva salati, mis on samas ka tervislik ja toitainerikas.

 

Maguskartul on siiani Eestis olnud üsna vähe kasutatud ja hinnatud, kuid tegemist on väga kasuliku ja maitsva viljaga, mis sobib suurepäraselt nii soolastesse kui ka magusatesse toitudesse. Röstimine aitab välja tuua bataadi ja lillkapsa looduslikku magusust ning teeb salati veelgi hõrgumaks. Mina ostan enamast mahedalt kasvatatud maguskartulit. Need on enamasti väikesed, niiet 500 g on reeglina kolm bataati. See-eest mitte-öko maguskartulid on suured ja üks vili kaalub sageli isegi rohkem kui pool kilo.

 

Lillkapsal ära kasuta ainult õisikuid, vaid lisa pannile ka tükeldatud lehed ning kooritud ja tükkideks lõigatud juure osa. Pehmeks küpsenud lehed ja juured lisa samuti salatisse.

 

Kasutan salatis punast metsikut riisi, kuid sobivad ka teised toitainerikkad ja tervislikud alternatiivid nagu kinoa, toortatar ja kruubid. Teraviljad ja kinoa teevad salati toitainerikkamaks, sest sisaldavad kasulikke vitamiine ja mineraale, samuti on neis organismi jaoks hädavajalikke kiudaineid.

 

Salatile võib lisada ka rohelist. Eriti hästi sobib spinat, mida võib panna salatisse kas värskelt või  eelnevalt natukese küüslauguga või sees kergelt läbi praetult. Lehtkapsas on samuti sobiv täiendus, kuid see prae pannil eelnevalt kas või ja küüslauguga pehmeks või aseta 5 minutit enne aedviljade küpsemisaja lõppu ahjuplaadile.

 

Avokaadokastme sees soovitan kasutada erinevat sorti jahvatatud tšillipipardest just jalapeno pipart, sest see on rohelise värvusega ja sobib ka maitselt avokaadoga väga hästi.

Uuri toodete kohta

Jubedad tortiljapitsad Halloweeniks

Halloween? Mina eelistan Kadri- ja Mardipäeva. Aga jutud käivad, et suuremad lapsed nakatuvad Halloweeni-pisikusse vaatamata sellele, millist meelt on vanemad. Et see “komm-või-pomm” lihtsalt tuleb ja parem juba asjaga ette leppida.

Mõistatasin, milline temaatiline toidupala võiks kõnetada nii pisemaid kui ka suuremaid lapsi, ja mõtlesin välja: eriti jubedate nägudega tortiljapitsad! Esiteks: milline laps ei armastaks pitsat?! Teiseks: lastele ju meeldivad kõditavalt õudsed lood, vanad muinasjutud on just sellised. Mäletan, kuidas neelasin lapsena nõukaaegse vendade Grimmide raamatu õuduäratavaid pilte. Ja eks need sinihabemelikud pitsanäod on ju naljakad ka!

Tortiljapitsale võib panna, mida iganes. Kasutagu igaüks oma loovust. Siin retseptis leiad valiku koostisosi, mis seekord head tundusid ja kätte sattusid.

Uuri toodete kohta

Imehea šokolaadikook mandlijahu ja kõrvitsaga

November on minu arvates kõrvitsakuu! Kõik need ilusad kuldkollased ja oranžid viljad, mis enne esimesi öökülmasid tuppa sai toodud, ootavad kapi otsas ja riiulitel oma aega. Kõrvitsad sobivad küll ideaalselt ka kodu kaunistama, kuid millal veel teha üks mõnus tummine ja mahlane, aga samas üsna tervislik šokolaadi-kõrvitsakook, kui mitte nüüd?!? Võtad ühel sombusel, külmal ja hallil päeval tüki (veel parem muidugi kaks või kolm) seda kooki ja päike tuleb kohe välja! Kes ei usu, sel tuleb järele proovida ;-) 

Koogis on üsna vähe võid ja suhkrutki võib vähendada, samas on tervislikku kõrvitsapüreed, mandlijahu ja tumedat šokolaadi. Kõrvitsapüree võib valmistada kõrvitsat ahjus 180 kraadi juures pehmeks röstides (lõika enne viiludeks ja puhasta). Mina aga teen enamasti suurema koguse valmis ja võtan siis sügavkülmast, kui vajadus tekib.

Kui kasutad sügavkülmutatud kõrvitsapüreed, siis sulata ja nõruta see enne koogile lisamist. Suhkrutest olen kasutanud selles küpsetises nii tumedat muscovado’t kui ka demerara’t, kuid sobivad ka fariinsuhkur, ja hele muscovado. Metspähkli- või mandlijahu võid jahvatada kas kohviveskis või kasutada (veebi)poes müüdavaid jahusid; sobivad ka vähendatud rasvasisaldusega või ülivabad pähklijahud. Kui soovid gluteenivaba kooki, siis kasuta maisijahu; kui ei, siis on nisujahu hea valik.

Retseptis ettenähtud küpsetamisaega  soovitan järgida - selline kook peaks jääma seest niiske. Kui liiga kaua küpsetada, on tulemuseks kuivapoolne keeks või saialaadne tekstuur. Külmkapis säilib kook mitu päeva ja läheb iga päevaga järjest paremaks. Problemaatiline on ainult see, kuidas see sinna külmkappi üldse saada, sest enamasti on see ülikiirelt laualt kadunud :)

Uuri toodete kohta

Kirju koera pallikesed

Appi, seal nad jälle on, mardi- ja kadrisandid, aga viimane kodus leiduv komm kadus vaid mõni hetk tagasi suhu! Tuttav olukord? Minul on seda juhtunud KORDUVALT. Küll ma olen siis otsinud välja datleid ja pähkleid ja... isegi paar tordilõiku olen üllatuskülalistele kaasa pakkinud. Aga oleks ju ilus võtta sandilised vastu uhkelt, just nagu “oleme teid juba kaua oodanud”! Pealegi on lastega koos tehtud magusad pallikesed hea võimalus valmistada oma võsukesi ette rahvuspühaks, avada selle tausta ja kasvatada külalislahkust.

Mõtlesin, et mis on see Eesti laste lemmikmaius, mis maitseks tõesti igale sandilisele? Vastuseks kõlab kooris: kirju koer! Aga niisama lõike oleks igav kaasa anda. Niisiis rullime selle kultusmaiuse seekord pallikesteks. Kes tahab, teeb neist pulgakoogid, kes soovib, pakib kingikotikestesse. Jääke on muidugi ka endal mõnus süüa, kuulikeste kaupa külmikust võtta.

Eks teadsin loomulikult ka varem, et marmelaad pole tänapäeval kõikse süütum toode, aga kui ma nüüd marmelaadipaki kätte võtsin ja sealt lisaks pikale e-ainete listile ka hoiatust lugesin, et lapsi võivad tabada nende söömise järel keskendumishäired ja hüperaktiivsus, siis... võtsin esialgu plaanis olnud kahe paki asemel ühe. Päris ostmata ei jätnud, sest ei kujutanud kirjut koera ilma marmelaadita ette. Teise paki asendasin pohladega – hea mõte, sest maitses tõeliselt hea. (Tegelikult võib vetikatest saadavast agar-agarist ise lihtsasti marmelaadi teha, see on nüüd mul kavas).

Selle kirju koera baasretsepti võtsin raamatust “Metsaköök” – üks imeline looduses söömise ja kokkamise kogumik, mille koos Hele-Mai Alamaaga novembri lõpus ilmutame! 

Uuri toodete kohta

Kaera-banaanikorvikesed kohupiimakreemiga

Issand, kui ilusad, issand, kui head! armus fotograaf korvikestesse sekundipealt. Need on tõesti metsikult mõnusad. Kaerakorvikeste retsept pärineb minu healt sõbralt Christinilt, kes armastab taina sisse ka purustatud mandleid sopsutada, et oleks krõmpsu. Korvikesed on eriti oodatud just väikeste lastega peredes, kus otsitakse suhkrukringlitele alternatiive – et lapse suu saaks magusaks ilma liigse suhkruta.

Korvikeste sisse kõlbavad kõiksugu täidised, mõtle ainult välja. Argisemad, pidulikumad. Christin armastab neid oma perele ilusatel hommikutel serveerida marjase India pähkli kreemi või avokaado-kakaokreemiga. Seekord aga vupsab korvide sisse kõigi Eesti laste lemmik - kohupiimakreem! Kuna niristame peale mett (ja see tundub siin olevat kõikse tähtsam komponent taevase naudingu saamiseks), ei peagi kreem ise väga magus olema. See teebki asja hõrgult tasakaalukaks, et kokku saavad tagasihoidlikult magusad korvike ja täidis, väga magus mesi ja hapukad marjad. Võtaks kohe VEEL!

Uuri toodete kohta

Ploomismuuti pähklitega

Sattusin mõni aeg tagasi vestlema ühe kokanduskorüfeega, kes jagas muret, et ploomi kasutatakse meil põhjendamatult vähe... Võiks palju rohkem olla moosides ja kookides. Tõesti, miks me sügiseti neid luuviljakesi nii vähe austame, need on ju tegelikult metsikult head! Tundsin kohe vastutust ja võtsin mõttest kinni. Turult ploomid kotti ja kodus blenderisse. See on selline eriti mõõõnus siidine märjuke. Või mis märjuke, tänu pähklitele täidab kenasti kõhtu ka. Täiesti kindel, et kui ploomiaeg läbi, siis on, mida igatseda.

Uuri toodete kohta

Kohupiimakook mustikatega

Mõnus klassikaline kohupiimakook õhukesel krõbedal muretaina põhjal, mille lisandiks sobivad erinevad marjad ja keedised alates pohladest, rosinatest ja maasikakastmest lõpetades karamelliste õunte või küpsetatud rabarberiga.

Uuri toodete kohta

Lumepopkorn

Mida mõnusat ja magusat teha pühadeootust täis lastega sellist, mida kunagi varem pole teinud? Palun väga, lumepopkorni! Saab pauku ja maitseb tõesti imehea.

 

Maiuses saavad kokku juunioride lemmik plaksumais, valge šokolaad ja kookospähkel. Valge trio, mis meenutab välimuselt justkui hiiglaslikke lumeräitsakuid, maitselt aga rõõmustab paadunud Rafaello fänne. Valgete jõulude soovimiseks ja ootamiseks täiuslik amps!

 

Suure kausi täis

Uuri toodete kohta