Beseekattega pohla-martsipani juustukook

Beseekattega pohla-martsipani juustukook

Pohlad ja martsipan on ka veendunud magusapõlgurit põlvist nõrgaks võttev kooslus:) Koos kreemise toorjuustutäidise ja pehme beseekihiga valmib suus sulav kook, mis sobib lauale panekuks ka pidulikumal puhul. Valmistamine käib tegelikult kiirelt, kui on olemas köögikombain küpsisepõhja jaoks ning lauamikser (Electrolux Assistent) koheva munavalgevahu saamiseks. Juustutäidise puhul aga on lisaks natukesele tükeldamisele vaid asjade kokkusegamise vaev :)

 

Lisan ka mõned nipid ja tähelepanekud:

* Küpsistest valmistatud põhjale supilusikatäie pruuni suhkru lisamine annab kerge karamellise nüansi, aga selle võib ka ära jätta.

* Nii selle koogi kui ka enamike muude toitude jaoks on maitse ja tekstuuri poolest parimad just kodumaised hapud Antonovkad. 

* Suurem osa poodides müüdavatest martsipanidest on võrdlemisi väikese ehk alla 50%ilise mandlisisaldusega ja üsna magusad. Mina eelistan üle 60%ilise mandlisisaldusega varianti, mis on vähem magus ja tugevama, kergelt mõrkja mandlimekiga. Viimast on ka lihtsam töödelda, sest see kleepub vähem. Üldiselt tasub martsipani enne selle tükeldamist või riivimist hoida külmkapis või u 10 minutit sügavkülmas, et seda lihtsam käsitseda oleks. 

* Beseekate teeb koogi pidulikumaks ja maitsvamaks ning on ühtlasi ka hea variant täidisest ülejäänud munavalgete ära kasutamiseks. Beseekihi võib ka ära jätta - sel juhul tuleks kooki vajadusel u 10 minutit kauem küpsetada, kuni ääred on täiesti tahenenud, kuid seest võib täidis veel pisut nö võdiseda. 

* Beseekihil olevad “pisarad" tekivad korralikult lahustamata suhkru tõttu. Üldjuhul piisab nende vältimiseks suhkru aeglasest lisamisest, st lisad vahule lusikatäie kaupa ja järgmise alles siis, kui eelmine lusikatäis suhkrut on korralikult lahustunud. Samas enamike inimeste jaoks on need pärlid “kohustuslik” beseekihi osa ja teevad tordi vaid kaunimaks, seega olen ise viimases osas vähem vahustanud.

* Munavalgevaht on siis ideaalne (ehk nö tugevate tippudega), kui see jääb nö seisma, näiteks saab vahustamiskausi ümber pöörata ja vaht sealt välja ei libise.

 

Põhi:

  • 180 g (1 pakk) vanilli- või kondenspiimamaitselisi küpsiseid
  • 1 sl pruuni suhkrut, näiteks demerara, hele või tume muscovado, fariinsuhkur (soovi korral)
  • 60 g võid

 

Aseta tükkideks murtud küpsised koos suhkru ja tükeldatud võiga köögikombaini ning töötle ühtlaseks puruks.

Suru küpsisemass 24 cm läbimõõduga ümmarguse koogivormi põhja, mis on eelnevalt kaetud küpsetuspaberiga.

Aseta vorm täidise valmistamise ajaks külmkappi tahenema. 

Täidis:

  • 400-450 g (2-3 pakki) toasooja toorjuustu
  • 80 g suhkrut
  • 2 sl vanillisuhkrut
  • 3 munakollast
  • 1 sl maisitärklist
  • 100 g martsipani
  • 2 keskmist (puhastatud kaal u 200 g) haput õuna (näiteks Antonovka)
  • 100 g pohli või jõhvikaid

 

Aseta toorjuust suhkrutega kaussi ja vahusta vispli abil ühtlaseks kreemiks, lisa munakollased ja sega vispliga läbi. Seejärel sega visplit kasutades hulka maisitärklis.

Tükelda martsipan ja õunad u 1 cm suurusteks tükkideks ning lisa koos marjadega toorjuustuvahule.

Sega õrnalt spaatli abil läbi, vala täidis vormi ja silu pind.

Küpseta ahjus 160 kraadi juures 40-50 minutit kuni täidis on  tahenenud.

Beseekate: 

  • 3 munavalget
  • 100 g tuhksuhkrut
  • 1 sl vanillisuhkrut

 

Vahusta munavalged pehmeks vahuks ja hakka supilusikatäie kaupa suhkrut lisama kuni tekib tugevate tippudega vaht.

Laota besee koogile

ja küpseta ahjus 160 kraadi juures 10 minutit kuni see on pealt kuiv ja ja hakkab kergelt kuldseks muutuma.

 

Lase koogil vormis jahtuda ja aseta siis külmkappi. Enne serveerimist võiks kook vähemalt tunni külmkapis seista; hoida tasub seda samuti külmkapis.

if YOU can dream it you CAN do it!