Imehea šokolaadikook mandlijahu ja kõrvitsaga

Imehea šokolaadikook mandlijahu ja kõrvitsaga

November on minu arvates kõrvitsakuu! Kõik need ilusad kuldkollased ja oranžid viljad, mis enne esimesi öökülmasid tuppa sai toodud, ootavad kapi otsas ja riiulitel oma aega. Kõrvitsad sobivad küll ideaalselt ka kodu kaunistama, kuid millal veel teha üks mõnus tummine ja mahlane, aga samas üsna tervislik šokolaadi-kõrvitsakook, kui mitte nüüd?!? Võtad ühel sombusel, külmal ja hallil päeval tüki (veel parem muidugi kaks või kolm) seda kooki ja päike tuleb kohe välja! Kes ei usu, sel tuleb järele proovida ;-) 

Koogis on üsna vähe võid ja suhkrutki võib vähendada, samas on tervislikku kõrvitsapüreed, mandlijahu ja tumedat šokolaadi. Kõrvitsapüree võib valmistada kõrvitsat ahjus 180 kraadi juures pehmeks röstides (lõika enne viiludeks ja puhasta). Mina aga teen enamasti suurema koguse valmis ja võtan siis sügavkülmast, kui vajadus tekib.

Kui kasutad sügavkülmutatud kõrvitsapüreed, siis sulata ja nõruta see enne koogile lisamist. Suhkrutest olen kasutanud selles küpsetises nii tumedat muscovado’t kui ka demerara’t, kuid sobivad ka fariinsuhkur, ja hele muscovado. Metspähkli- või mandlijahu võid jahvatada kas kohviveskis või kasutada (veebi)poes müüdavaid jahusid; sobivad ka vähendatud rasvasisaldusega või ülivabad pähklijahud. Kui soovid gluteenivaba kooki, siis kasuta maisijahu; kui ei, siis on nisujahu hea valik.

Retseptis ettenähtud küpsetamisaega  soovitan järgida - selline kook peaks jääma seest niiske. Kui liiga kaua küpsetada, on tulemuseks kuivapoolne keeks või saialaadne tekstuur. Külmkapis säilib kook mitu päeva ja läheb iga päevaga järjest paremaks. Problemaatiline on ainult see, kuidas see sinna külmkappi üldse saada, sest enamasti on see ülikiirelt laualt kadunud :)

Kook: 
  • 60 g võid
  • 150 g pruuni suhkrut
  • 1 sl vanillisuhkrut
  • 2 muna
  • 1 sl brändit, konjakit, rummi või külma kanget kohvi
  • 200 g kõrvitsapüreed
  • 50 g naturaalset magustamata kakaopulbrit
  • 70 g maisi- või nisujahu
  • 50 g pähkli- või mandlijahu
  • näpuotsatäis soola
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • 100 g tumedat šokolaadi
  • 0,5 tl jahvatatud ingverit või peenestatud kardemoni või 1 tl vanilliekstrakti (soovi korral)
 
Glasuur:
  • 30 g võid
  • 100 g tumedat šokolaadi
  • 2-3 sl piima
 
Sulata või madala kuumusel ning klopi suhkrute ja munadega ühtlaseks. 
 
 
Sega hulka kõrvitsapüree ja alkohol või kohv, seejärel kakaopulber. Kui püree on sügavkülmast, siis sulata ja nõruta see enne tihedal sõelal. 
 
 
Sega jahud läbi küpsetuspulbri ja soolaga ning lisa tainale. 
 
 
Tükelda šokolaad ning sega samuti tainasse, soovi korral lisa ka meelepärane maitseaine.
 
 
Tõsta tainas küpsetuspaberiga kaetud väiksemasse neljakandilisse või suuremasse (26-28 cm läbimõõduga) ümmargusse vormi, mille põhjas on küpsetuspaber, aga ääred määritud võiga ja puistatud üle jahuga.
 
 
Silu pind ja küpseta ahjus 170 kraadi juures 20-25 minutit kuni kook on äärtest tahenenud ja läbi küpsenud, keskelt veel pisut võdisev. Lase koogil vormis jahtuda ja valmista glasuur.
Tükelda või ja šokolaad ning sulata vesivannil või paksupõhjalises nõus madalal tulel. Lisa piim, sega ühtlaseks ja laota koogile. Lase enne koogi lahti lõikamist ja serveerimist glasuuril taheneda.
 
if YOU can dream it you CAN do it!