Jõhvika-leivatort

Jõhvika-leivatort

Retsept ilmus raamatus "Eesti 100 torti".

Ükski pidu ei toimu ilma tordita! Eesti 100. sünnipäevaks kogusid 100 Eesti tordimeistrit kokku 100 põnevat retsepti tortide, kookide, dessertide ja muude maiuste valmistamiseks ja kaunistamiseks. Ahvatlev magus sobib nii selle kui ka mistahes teise väärika tähtpäeva tähistamiseks ja on lihtsalt teostatav igas koduköögis.

Retseptides on au sees Eesti toorained ja kaunistused, mis on oskuslikult kombineeritud kaugemalt pärit koostisainetega ning kus uued ideed on põimitud traditsiooniliste maguspaladega.

 

"Selles maitsvas tordis, mida juba lapsepõlves armsa vanaema juhendamisel valmistasin, on esikohal eestlaste lemmik – leib. Tort sobib ideaalselt nii maiasmokkadele kui ka neile, kes muidu kookidest eriti lugu ei pea ning maitseb kõige paremini järgmisel päeval."

Põhi:

  • 5 toasooja muna
  • 5 sl suhkrut
  • 0,5 tl kaneeli
  • 0,25 tl nelki
  • 0,25 tl kardemoni
  • 1 sl kakaopulbrit
  • 1,8 dl riivleiba
  • 1 sl jahu

Täidis:

  • 600 ml vett
  • 250 g kuivatatud jõhvikaid
  • 200 g leiba
  • 1 dl suhkrut
  • 200 ml vahukoort
  • 4 želatiinilehte

Kate:

  • 100 g valget šokolaadi
  • 250 g toasooja hapukoort
  • immutamiseks hapukamat mahla või piima
  • kaunistamiseks marju, 
  • puuvilju, lilli jm

 

PÕHJA JAOKS eralda munakollased -valgetest ja vahusta suhkruga heledaks vahuks. Lisa maitseained. Sega omavahel riivleib, jahu ja kakaopulber ning lisa segu vahustatud munakollaste hulka. 
Vahusta munavalged tugevaks vahuks ja sega õrnalt kuivainetega segatud munakollaste hulka. Vala tainas küpsetus-
paberiga kaetud 22 cm lahtikäivasse vormi ja küpseta 180-kraadises ahjus 25–30 minutit. Lase jahtuda.

TÄIDISE VALMISTAMISEKS kuumuta paksupõhjalises potis vesi, jõhvikad, leivatükid ja suhkur. Sega hoolsalt ja 
ära unusta pliidile, sest segu kipub kuumutamisel kergesti põhja kõrbema. Vajadusel lisa vett. 
Püreesta segu saumikserga ühtlaseks. Seejärel vahusta õhuliseks, lisa vahustamise ajal ka vahukoor. 
Paisuta külmas vees želatiinilehed ja sulata väheses kuumas vees. Nirista vedel želatiin segades leivakreemi sisse.

Tordi kokkupanemine
Lõika jahtunud biskviit pooleks. Aseta serveerimisalusele üks pool ja ümbritse  koogivormiga. Kui soovid tordile ilusat siledat äärt, siis vooderda vormi siseküljed küpsetuspaberi või tordikilega. 
Immuta biskviiti, vala peale leivakreem ja pane umbes 10 minutiks sügavkülma. Kui kreem on hangunud, aseta peale teine biskviidikiht. Immuta ja tõsta tort külmkappi.

KATTE TEGEMISEKS sulata valge šokolaad ja lase jahtuda, šokolaadi ja hapukoore temperatuuride vahe peab olema minimaalne. Sega jahtunud šokolaad kiiresti (et see tükki ei läheks) hapukoore hulka. Vala kate tordile ja tõsta see järgmise päevani külmkappi. 
Kaunista vastavalt soovile marjade, lillede või puuviljadega.

 

Foto: Kerli Sosi (Kerli Sosi Photography) ja stilist: Janne Salumäe (Roll Agentuur)

if YOU can dream it you CAN do it!