Kondenspiima-juustukook maasika-rabarbrikastmega

Kondenspiima-juustukook maasika-rabarbrikastmega

See õhukese põhja ja kreemja täidisega juustukook on mu selle rabarbrihooaja lemmik! Siidjat magusat täidist täiendab siin ideaalselt hapukas rabarbri-maasikakaste. Mulle meeldib see küpsetis eriti just mandlipõhjaga, sest gluteenivaba mandlijahust põhi annab koos kondenspiimaga koogile martsipanise meki. 

NIPID!

* Kui kook ei pea olema gluteenivaba, võid teha juustukoogile ka klassikalise küpsistest põhja. Küpsiseid juustukoogi põhja jaoks saab purustada kolmel moel. Mina murran neid pisut väiksemaks ja asetan koos võitükkide ja pruuni suhkruga köögikombaini ning töötlen ühtlaseks massiks. Kuid küpsiseid võib purustada ka pudrunuiaga või käteräti sees seda vastu köögilauda tagudes ning siis saadud puru sulatatud võiga läbi segada. Seda käteräti varianti kasutab Jamie (olen ise telekas näinud), aga ma ise kasutasin varem peamiselt pudrunuia. 

* Kui põhi on valmis, siis aseta vorm alati täidise tegemise ajaks külmakppi, et see seal taheneda saaks.

* Juustukoogi jaoks on parim ümmargune lahtikäiv koogivorm. Vormi põhja aseta küpsetuspaber, et kooki oleks eriti mugav ja lihtne vormist kätte saada. 

* Juustukoogi täidise komponendid peavad olema toasoojad.

* Pragunemise vältimiseks ära võta küpsenud juustukooki ahjust kohe välja, vaid tee ahjuuks praokile ja lase koogil ahjus aeglaselt jahtuda.

* Juustukook on eriti hea just külmalt, seetõttu aseta jahtunud kook enne söömist vähemalt paariks tunniks külmkappi.

* Noored peened punased rabarbrivarred jäta koorimata, sest siis on koogil vm desserdil ilus roosa värv. Kui kasutad jämedaid varsi, siis kindlasti koori need ja lisa erksama värvuse saamiseks maasikaid ning vähenda rabarbri kogust.

*Maasikad võivad kastme jaoks olla sügavkülmutatud. Neid eelnevalt sulatada ei ole vaja. 

*Kui ahjuuks ei jää praokile (mõndade ahjude puhul ei saa seda praokile jätta), siis aseta ukse vahele pajakinnas.

 

Tavaline põhi:

  • 180 g (1 pakk) vanilliküpsiseid
  • 70 g (sulatatud) võid
  • 1-2 sl pruuni suhkrut

 

Purusta küpsised, sega sulatatud või ja pruuni suhkruga ning suru 23-24 cm läbimõõduga lahtikäiva ümmarguse vormi põhja, mis on eelnevalt kaetud küpsetuspaberiga. Aseta vorm täidise tegemise ajaks külmkappi tahenema. 

 

Gluteenivaba põhi:

  • 50 g külma võid
  • 160 g mandlijahu
  • 2 sl siirupit või vedelat mett

Tükelda või, lisa mandlijahule ja haki noaga või näpi sõrmedega ühtlaseks puruks, lisa siirup või mesi, sega ühtlaseks ja suru 23-24 cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhja. Põhi kata enne küpsetuspaberiga. Vajadusel lisa paar supilusikatäit mandlijahu, et tainas käte külge kinni ei jääks. Aseta vorm täidise valmistamise ajaks külma.

 

Täidis:

  • 600 g toasooja toorjuustu
  • 3 suurt toasooja muna
  • 390-400 g (1 purk) kondenspiima
  • 2 sl maisitärklist

 

Aseta täidise kõik koostisosad kaussi ja vahusta ühtlaseks massiks.

Vala täidis põhjale, aseta vorm ahju ja küpseta kooki 160 kraadi juures u 1 h kuni ääred on tahenenud (keskelt võib kook olla veel pisut võdisev).

Praota ahjuust ja jäta kook ahju jahtuma.

Jahtunud kook aseta külmkappi tahenema.

 

Kaste:

  • 200 g maasikaid
  • 400 g rabarbrit
  • 100 g suhkrut
  • 1 kuhjaga sl maisitärklist

 

Tükelda rabarber, aseta koos suhkru, maasikate ja 1-2 dl veega potti ning keeda kuni rabarber on pehme ja pisut lagunenud (kulub max 10 minutit). Lisa veega läbi segatud tärklis ja lase veel paar minutit segul õrnalt keeda. Vala kaste kaussi, lase jahtuda ja aseta külmkappi. Serveeri kaste kas koogi kõrvale või vala koogi peale. 

Kui kastet peaks üle jääma, siis kasuta seda teiste kookide või dessertide lisandiks, naudi hommikuse pudru või jogurtiga või söö koos kohupiimakreemiga. 

if YOU can dream it you CAN do it!