Mustika-šokolaadimetsatort

Mustika-šokolaadimetsatort

See uhke tort sai tehtud selleks, et ühel vihmasel päeval kutsuda välja suvetunnet! Mõnusalt suur ja rikkalik, nagu üks suvi olla võiks. Aga sama hästi võiks see olla sünnipäevatort! Või suguvõsa kokkutuleku tõmbenumber. Põhjuse leiab ikka!

Minu lapsepõlvekodus ei olnud kombeks Juubeli tordipulbrist kooki küpsetada, aga kui läksime teismeeas pinginaabriga tema suvilasse nö tüdrukute nädalavahetust veetma, siis oli see kiirkook ikka menüüs aukohal. Viskasime sellesse rabarberitükke või sõstraid. Nostalgiast haarab mu käsi siiani aastas korra või paar Juubelitordi järele. Hiljuti avastasin, et lettidele on jõudnud ka variant täisterajahuga. Niisiis oli ettekääne nostalgialaksuks taas võtta!

Praegu on mustikaaeg ja seepärast figureerivad seekord tordil mustikad. Aga sama hästi võib seda katsetada igasugu muude marjadega – maasikate, metsmaasikate, vaarikate, sõstardega. Pea-asi, et marju saaks tordi vahele ja peale hullult palju!

Kohvik Klausi peakoka Toomas Läätse kahvliahvitöötubade tuules korjasime metsa alt mustikataimevarsi, et tort saaks kaunistuseks väikese metsa. Põnevuse pärast ja vältimaks lääget tulemust, võtsin appi tumeda šokolaadi ja tegime sellest ägedaid tordikaunistusi. Puhas rõõm! Ja et oleks uhkem, panime kokku juubelitordi kaks põhja, sama hästi võib teha madalama tordi ühest põhjast. Siis võiks ka muude koostisosade koguseid vähendada.

 

Suuremale seltskonnale
  • 2 pakki ehk 2 x 450 g Juubeli tordipulbrit (mina kasutasin Vilma täisterajahu oma)
  • 2 x 330 ml vett
  • 2 x sorts õli
  • 200 g tumedat küpsetusšokolaadi
  • ½ l mustikamahla
  • 500 g või rohkem mustikaid
  • kimp mustikataime varsi koos mustikatega
 
Kreem:
  • 800 ml 35% rõõskkoort
  • 400 g kohupiima
  • paar sl või maitse järgi suhkrut
  • ½ tl vaniljeekstrakti
  • sorts sidruni mahla
 
Sega suures kausis kokku Juubeli tordipulber, vesi ja õli. Vala see õli või võiga kokkumääritud koogivormi ning lükka 20-30 minutiks 180 kraadisesse ahju. Kui esimene tordipõhi valmis, küpseta valmis ka teine. Lõika mõlemad lapiti pooleks ja lase maha jahtuda.
 
 
Nüüd asu šokolaadikaunistusi meisterdama! Sulata veevannil šokolaad. Laota lauale küpsetuspaberilehed ja nirista neile lusikalt šokolaadikujundeid. Väldi liiga peent joont, sest seda ei saa pärast tükina kätte võtta ega tordile püstiasendis asetada (lastel kipub ka neid peeneid jooni tulema, need võib pärast lihtsalt ära maiustada). Tõsta šokolaadikujunditega küpsetuspaberlehed ettevaatlikult sügavkülma, et šokolaad saaks taheneda.
 
 
Vahusta rõõskkoor vahukooreks ja sega sisse kohupiim, suhkur, vaniljeekstrakt ning sidrunimahl. Suhkrut pane tõesti vaid moe pärast, sest Juubeli tordipulbris on seda juba küll ja veel.
 
 
 Aseta üks poolitatud tordipõhjadest alusele ning niisuta seda pealtpoolt mustikamahlaga, seda supilusika kaupa peale tõstes.
 
 
Tõsta nüüd peale mõni supilusikatäis kreemi, aja ühtlaselt laiali ning laota peale mitu peotäit marju. Talita samamoodi ka ülejäänud tordikihtidega, aga vaata, et kreemi ja mustikaid jaguks piisavalt ka kõige peale.
 
 
Kaunistuseks torka tordile šokolaadikujundeid ja mustikataimi.
 
 
Pane tunniks-paariks külma. Ülevat nautimist!
 
 

Huhuu! Kui tahad šokolaadisemat tulemust, sulata ära suurem kogus šokolaadija pista sellest tehtud pisikesi, kuni nööbi mõõtu, kujundeid ka kihtide vahele!

if YOU can dream it you CAN do it!