Suus sulav mustika-blondie

Suus sulav mustika-blondie

Blondie on hõrk valge šokolaadi ja pruuni suhkruga kook; tumeda šokolaadiga tehtud brownie "noorem õde". See küpsetis sobib nii hommikusöögiks kui ka õhtu lõpetuseks magustoiduks kohvi kõrvale; nii pidulikumal sündmusel või üritusel pakkumiseks kui ka piknikule kaasa võtmiseks. Mõnusad mahlased hapukad mustikad ja magus valge šokolaad on ideaalseks üksteise tasakaalustajaks. 

 

Panin kirja ka mõned nipid ja tähelepanekud, et kook ideaalselt õnnestuks:

* Võid kasutada ka nn metsamustikaid, kuid sel juhul sega need enne läbi 1 sl kartulitärklisega või lisa vähem (u 200 g).

* Et šokolaad palava päevaga liialt ei sulaks hakkimise ajal ega kleepuvaks muutuks, hoia seda enne külmkapis. Kuumaga tegutse šokolaadiga võimalikult kiiresti ning ka lõikelaud ja nuga võiksid olla külmad, ehk seisnud enne kas külmkapis või korra sügavkülmas.

* Kui sulatad võid ja suhkrut, siis proovi segu võimalikult vähe segada, et või ei eralduks ülejäänud tainast küpsemise ajal. Samuti sega nii vähe, kui saad ülejäänud tainast.

* Pruunist suhkrust võib jääda tainasse tükke - selles pole midagi halba, vaid need jäävad pärast küpsemist mõnusalt karamellised.

* Gluteenivabad jahud võid asendada nisujahuga. Sel juhul lisa seda 190 g ja vähenda küpsetuspulbrit (1 tl on paras kogus).

* Ära blondie’t üle küpseta! See on tavaline viga sellist tüüpi kookide, sh brownie’de puhul, et need küpsetatakse täitsa nö keeksiks. Tegelikult ei pea koogi sisemus olema ahjust välja võttes päris läbi küpsenud, sest vormis küpseb kook niikuinii edasi. Pigem võib jääda küpsetis seest niiskeks, sest siis on kook maitsvam ja mahlasem. Ideaalne blondie on pealt krõbe, seest mahlane suus sulav maius!

 

Vaja läheb:

  • 200 g valget šokolaadi (võib olla ka mustikaga)
  • 170 g võid
  • 120 g (pruuni) suhkrut
  • 2 suurt toasooja muna
  • 100 g maisijahu
  • 50 g riisjahu
  • 40 g kaerajahu
  • 2 tl küpsetuspulbrit
  • 1 tl vanilliekstrakti või 1 sl konjakit 
  • 250-300 g kultuurmustikaid

 

Tükelda šokolaad. Haki või ja sulata koos suhkruga kastrulis madalal kuumusel ning sega ühtlaseks massiks. Vala segu kaussi ja klopi ükshaaval hulka munad.

Sega sõelutud jahud küpsetuspulbriga ja sega ülejäänud taina hulka.

Lisa vanilliekstrakt või konjak, seejärel sega õrnalt tainasse hakitud valge šokolaad ja marjad.

Vala tainas küpsetuspaberiga kaetud u 20X30 cm kandlilisse vormi

Küpseta 180 kraadi juures 25-30 minutit kuni kook on pealt kuiv ja kuldpruun. Lase koogil vormis u 10 minutit taheneda ja seejärel lõika ruutudeks. Jahtunud kooki hoia õhukindlas anumas või toidukilesse või küpsetuspaberisse mässitruna toatemperatuuril.

if YOU can dream it you CAN do it!