Suus sulavad kõrvitsa-pähkliruudud

Suus sulavad kõrvitsa-pähkliruudud

See kõrvitsa ja pähklitega lihtne kook on kondenspiimafännidele tõeline maiuspala. Kõrvits annab koogile imeilusa kollase värvuse, pähklid lisavad krõmpsu tekstuuri, pruun suhkur karamellist mekki ja kaerahelbed vajalikke tervislikke kiudaineid. Aega selle hõrgutise valmistamiseks kulub ülivähe, sest kõigi kolme kihi puhul on vaid asjade kaalumise ja kokkusegamise vaev.

Selle koogi tegemiseks on ideaalne lauamikser Electrolux Assistent, mille tainalabaga saab ideaalse tainapuru põhja jaoks, vahustamisotsikuga vahustades aga ühtlase täidise. 

Retseptis olevate vürtside asemel võib kasutada näiteks 2 tl piparkoogimaitseainet; Kreeka pähklid võib asendada soovi korral pekani- või sarapuupähklitega. 

Võimalik on teha nii nisujahuga kui ka gluteenivaba küpsetis - retseptis on toodud mõlemad variandid. Nisujahu on sellepärast 10 g rohkem, kui gluteenivabu jahusid kokku, et toortatrajahu on täisterajahu, mis imab rohkem niiskust ja seda tuleb sama konsistentsi saamiseks pisut vähem lisada. 

Kõrvitsa püree saab valmistada lihtsalt.

Selleks puhasta ja tükelda kõrvits,

aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta ahjus 180 kraadi juures 30-40 minutit, kuni see on pehme.

Koori ja püreesta kõrvits ning jäta jahtuma. 

Jahtunud püreed saad kasutada koogi täidises, ülejäänu aga asetada sügavkülma. Kui kasutad juba sügavkülmutatud püreed, siis sulata ja nõruta see sõelal enne, kui koogile lisad.

 

Põhi:

  • 180 g nisujahu või 
  • 80 g toortatrajahu, 60 g maisijahu ja 30 g riisjahu
  • 40 g kaerahelbeid
  • 60 g pruuni suhkrut (nt hele muscovado)
  • 120 g toasooja võid

 

Sega omavahel sõelutud jahu(d), kaerahelbed ja suhkur,

lisa tükeldatud või

ning vahusta mikseriga madalal kiirusel paar minutit, kuni tekib tainapuru.

Vajuta 20X30 cm läbimõõduga küpsetuspaberiga kaetud vormi ja küpseta ahjus 170 kraadi juures 15 minutit. 

 

Täidis:

  • 400 g kõrvitsapüreed
  • 397 g (1 purk) kondenspiima
  • 2 suurt muna
  • 1 sl maisitärklist
  • 1 tl jahvatatud kaneeli
  • 0,5 tl jahvatatud ingverit
  • 0,5 tl peenestatud kardemoni 

 

Aseta kõik komponendid kaussi ja vahusta mikseriga keskmisel kiirusel, kuni moodustub ühtlane mass. Vala segu vormi ja küpseta ahjus 20 minutit kuni täidis on tahenenud (võib veel pisut võdiseda).

Kate: 

  • 100 g Kreeka pähkleid
  • 2-3 sl pruuni suhkrut (nt hele muscovado)

 

Haki pähklid ja sega suhkruga läbi. Puista kate ühtlaselt koogile

ja küpseta 15-25 minutit kook on tahenenud ja keskossa sisse torgatud nuga tuleb puhtalt välja. 

Lase jahtuda ja lõika ruutudeks. Hoia kooki külmas õhukindlalt suletud anumas. 

 

if YOU can dream it you CAN do it!