Toitev salat röstitud maguskartuli ja lillkapsaga

Toitev salat röstitud maguskartuli ja lillkapsaga

Magusa mekiga bataat ja soolakas feta on väga mõnus kombinatsioon, mis koos röstitud lillkapsa, metsiku riisi ja avokaadokreemiga moodustavad maitsva salati, mis on samas ka tervislik ja toitainerikas.

Maguskartul on siiani Eestis olnud üsna vähe kasutatud ja hinnatud, kuid tegemist on väga kasuliku ja maitsva viljaga, mis sobib suurepäraselt nii soolastesse kui ka magusatesse toitudesse. Röstimine aitab välja tuua bataadi ja lillkapsa looduslikku magusust ning teeb salati veelgi hõrgumaks. Mina ostan enamast mahedalt kasvatatud maguskartulit. Need on enamasti väikesed, niiet 500 g on reeglina kolm bataati. See-eest mitte-öko maguskartulid on suured ja üks vili kaalub sageli isegi rohkem kui pool kilo.

Lillkapsal ära kasuta ainult õisikuid, vaid lisa pannile ka tükeldatud lehed ning kooritud ja tükkideks lõigatud juure osa. Pehmeks küpsenud lehed ja juured lisa samuti salatisse.

Kasutan salatis punast metsikut riisi, kuid sobivad ka teised toitainerikkad ja tervislikud alternatiivid nagu kinoa, toortatar ja kruubid. Teraviljad ja kinoa teevad salati toitainerikkamaks, sest sisaldavad kasulikke vitamiine ja mineraale, samuti on neis organismi jaoks hädavajalikke kiudaineid.

Salatile võib lisada ka rohelist. Eriti hästi sobib spinat, mida võib panna salatisse kas värskelt või  eelnevalt natukese küüslauguga või sees kergelt läbi praetult. Lehtkapsas on samuti sobiv täiendus, kuid see prae pannil eelnevalt kas või ja küüslauguga pehmeks või aseta 5 minutit enne aedviljade küpsemisaja lõppu ahjuplaadile.

Avokaadokastme sees soovitan kasutada erinevat sorti jahvatatud tšillipipardest just jalapeno pipart, sest see on rohelise värvusega ja sobib ka maitselt avokaadoga väga hästi.

 

Vaja läheb:

500 g maguskartulit 
1-2 sl oliiviõli
1 väike või pool suurt lillkapsast 
soola, värskelt jahvatatud musta pipart
200 g metsikut või pruuni riisi, kinoad, kruupe või toortatart
150-200 g meelepärast kitse- või fetajuustu
värsket koriandrit, tüümianit või peterselli


Avokaadokreem:

1 küps avokaado
poole sidruni mahl
1 väike peeneks hakitud või purustatud küüslauguküüs (soovi korral)
0,5 sl oliiviõli
pisut soola
0,5 tl jahvatatud tšillipipart (nt jalapeno)
väike sorts (mitte üle 0,25 tl) valge veini äädikat
tšillihelbeid (peale raputamiseks soovi korral)


Lõika kooritud maguskartulid väikesteks kuubikuteks, aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, nirista peale õli ja sega läbi.

 


Küpseta ahjus 200 kraadi juures 10 minutit, seejärel lisa puhastatud ja tükeldatud lillkapsas ning nirista õli ka lillkapsale.  Tõsta ahju temperatuur 220 kraadini ja küpseta aedvilju veel 15-20 minutit.

 

 

Võta plaat ahjust, puista peale soola ja jahvata pipart.

 


Keeda riis, kinoa vm soolaga maitsestatud vees või puljongis pehmeks ja aseta suurde kaussi. Sega hulka röstitud aedviljad, tükeldatud või murendatud juust ja kas peeneks hakitud petersell või koriander või tüümianilehed. Salati peale võib niristada oliiviõli või pakkuda avokaadokreemi.

 


Avokaadokaste valmista vahetult enne söömist, sest see muudab kiiresti värvi. Selleks tõmba lusikaga pooleks lõigatud avokaadodest viljaliha välja ja püreesta (nt kahvli või saumikseri abil) koos ülejäänud ainetega ühtlaseks massiks.

 


Puista soovi korral peale tšillihelbeid.

 

if YOU can dream it you CAN do it!