Mahlane rabarbrikook mandlite ja kaerahelvestega


Kook:
200 g toasooja võid 
150 g pehmet pruuni suhkrut
4 suurt toasooja muna
100 g jahvatatud mandleid
50 g toortatrajahu
50 g maisijahu
1 tl küpsetuspulbrit
1 tl l jahvatatud kardemoni
2 sl vanillisuhkrut
0,25 tl soola

Purutainas:
60 g külma võid
50 g toortatrajahu
0,5 tl küpsetuspulbrit
100 g kaerahelbeid 
50 g pruuni suhkrut

Küpsetatud rabarber:
500 g rabarbrit
2 sl pruuni suhkrut (demerara, fariinsuhkur, muscovado)
1 tl jahvatatud ingverit
poole sidruni mahl

Kreem:
200 g toasooja toorjuustu
200 g vanillimaitselist kohupiima
1 sl vanillisuhkrut
2 sl suhkrut
3-5 sl rabarberiküpsemisvedelikku
vedelat mett (soovi korral peale niristamiseks)


Kõigepealt küpseta ahjus rabarber. Selleks puhasta rabarber (peeneid roosa koorega varsi koorida ei ole vaja) ja lõika 3 cm tükkideks. Jämedamad varred lõika ka pikuti pooleks või kolmeks. Aseta rabarber ahjuvormi ning sega korralikult suhkru, ingveri ja sidrunimahlaga läbi. 
Küpseta rabarbrit ahjus 200 kraadi juures 15 minutit. 
Purutaina jaoks näpi sõrmedega või haki noaga tükeldatud või jahuga puruks, lisa suhkur ja kaerehelbed.
Koogi jaoks vahusta toasoe või suhkruga heledaks kohevaks vahuks. 
Lisa ükshaaval munad lisades järgmise kui eelmine on vahuga segunenud. 
Sega jahvatatud mandlid sõelutud jahude, küpsetuspulbri, soola, vanillisuhkru ja kardemoniga ning lisa spaatliga õrnalt segades (alt üles tõstes) vahu hulka.
Tõsta pool tainast 24 cm läbimõõduga lahtikäivasse ümmargusse vormi, mille põhjas on küpsetuspaber ning mille ääred on määritud võiga ja puistatud üle jahuga. Puista peale pool purukattest, seejärel pool rabarberist (ilma küpsemisvedelikuta, jäta see alles). 
Laota ühtlase kihina peale ülejäänud koogitainas, puista purukate ja viimasena aseta vormi ülejäänud pool rabarbrist. Viimase osa purutainast võid ka kahes osas lisada - osa rabarberi alla ja osa peale.
Küpseta ahjus 170 kraadi juures 40 minutit, kata seejärel fooliumiga ja küpseta veel 40 minutit kuni kook on läbi küpsenud, pealt kuldpruun ja sisse torgatud tikk tuleb puhtalt välja. Lase koogil vormis u 20 minutit taheneda, eemalda vormist ja jäta restile jahtuma või serveeri koheselt. 
Soovi korral sõelu peale tuhksuhkrut või valmista kreem. Kreemi jaoks aseta toorjuust, kohupiim, suhkrud ja rabarberi küpsemisvedelik kaussi ning vahusta ühtlaseks kreemiks. 
Laota kreem spaatli abil koogile.  Nirista soovi korral peale vedelat mett ning kaunista maasikate ja mündiga.