Toitev salat röstitud maguskartuli ja lillkapsaga


Vaja läheb:

500 g maguskartulit 
1-2 sl oliiviõli
1 väike või pool suurt lillkapsast 
soola, värskelt jahvatatud musta pipart
200 g metsikut või pruuni riisi, kinoad, kruupe või toortatart
150-200 g meelepärast kitse- või fetajuustu
värsket koriandrit, tüümianit või peterselli


Avokaadokreem:

1 küps avokaado
poole sidruni mahl
1 väike peeneks hakitud või purustatud küüslauguküüs (soovi korral)
0,5 sl oliiviõli
pisut soola
0,5 tl jahvatatud tšillipipart (nt jalapeno)
väike sorts (mitte üle 0,25 tl) valge veini äädikat
tšillihelbeid (peale raputamiseks soovi korral)


Lõika kooritud maguskartulid väikesteks kuubikuteks, aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, nirista peale õli ja sega läbi.
Küpseta ahjus 200 kraadi juures 10 minutit, seejärel lisa puhastatud ja tükeldatud lillkapsas ning nirista õli ka lillkapsale.  Tõsta ahju temperatuur 220 kraadini ja küpseta aedvilju veel 15-20 minutit.
Võta plaat ahjust, puista peale soola ja jahvata pipart.
Keeda riis, kinoa vm soolaga maitsestatud vees või puljongis pehmeks ja aseta suurde kaussi. Sega hulka röstitud aedviljad, tükeldatud või murendatud juust ja kas peeneks hakitud petersell või koriander või tüümianilehed. Salati peale võib niristada oliiviõli või pakkuda avokaadokreemi.
Avokaadokaste valmista vahetult enne söömist, sest see muudab kiiresti värvi. Selleks tõmba lusikaga pooleks lõigatud avokaadodest viljaliha välja ja püreesta (nt kahvli või saumikseri abil) koos ülejäänud ainetega ühtlaseks massiks.
Puista soovi korral peale tšillihelbeid.