Mahlane rabarbrikook mandlite ja kaerahelvestega

Kaerahelvestega purutainas annab pehmele koogile tekstuuri ja krõbedust, rabarbrid magusust tasakaalustavat vajalikku hapusust ja mandlid hõrgu meki. Tänu kohupiimale ei ole toorjuustukreem liialt rammus, vaid mõnusalt mahe. 

Küpsetises saab ära kasutada aias vohavad rabarbrid, koos kreemiga on aga kook sobilik ka pidulikematel puhkudel pakkumiseks. Kardemon teeb koogi kelmikalt vürtsikaks, kuid kes eelistab kardemonile kaneeli või ingverit, võib hoopis neid kasutada (u 1,5-2 tl). Kui aga vürtsikust ei soovi, siis annab vanill väga mõnusat maitset juurde (lisaks suhkrule lisa veel üks teelusikatäis vanilliekstakti), samuti külm kange kohv või alkohol (2 sl kohvi või brändit). 

Kui Sa ei soovi gluteenivaba kooki, võid kasutada tatra- ja maisijahu asemel 100 g nisujahu ja vähenda küpsetuspulbri kogust poole võrra. Purukattes võid samuti asendada tatrajahu nisujahuga ja küpsetuspulbrit lisa siis vaid 0,25 tl.

 

Kook:

  • 200g toasooja võid
  • 150g pehmet pruuni suhkrut
  • 4 suurt toasooja muna
  • 100g jahvatatud mandleid
  • 50g toortatrajahu
  • 50g maisijahu
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • 1 tl jahvatatud kardemoni
  • 2 sl vanillisuhkrut
  • 0,25 tl soola

 

Purutainas:

  • 60g külma võid
  • 50g toortatrajahu
  • 0,5 tl küpsetuspulbrit
  • 100g kaerahelbeid
  • 50g pruuni suhkrut

 

Küpsetatud rabarber:

  • 500g rabarbrit
  • 2 sl pruuni suhkrut (demerara, fariinsuhkur, muscovado)
  • t tl jahvatatud ingverit
  • poole sidruni mahl

 

Kreem:

  • 200g toasooja toorjuustu
  • 200g vanillimaitselist kohupiima
  • 1 sl vanillisuhkrut
  • 2 sl suhkrut
  • 3-5 sl rabarberiküpsetamisvedelikku
  • vedelat mett (soovi korral peale niristamiseks)

 

Valmistamine

 

1. Kõigepealt küpseta ahjus rabarber. Selleks puhasta rabarber (peeneid roosa koorega varsi koorida ei ole vaja) ja lõika 3 cm tükkideks. Jämedamas varred lõika ka pikuti pooleks või kolmeks. Aseta rabarber ahjuvormi ning sega korralikuks suhkru, ingveri ja sidrunimahlaga läbi. Küpseta ahjus 200 kraadi juures 15 minutit.

 

2. Purutaina jaoks näpi sõrmedega või haki noaga tükeldatud või jahuga puruks, lisa suhkur ja kaerehelbed. 3. Koogi jaoks vahusta toasoe või suhkruga heledaks kohevaks vahuks.

 

 

4. Lisa ükshaaval munad lisades järgmise kui eelmine on vahuga segunenud.

 

 

5. Sega jahvatatud mandlid sõelutud jahude, küpsetuspulbri, soola, vanillisuhkru ja kardemoniga ning lisa spaatliga õrnalt segades (alt üles tõstes) vahu hulka.

 

 

6. Tõsta pool tainast 24 cm läbimõõduga lahtikäivasse ümmargusse vormi, mille põhjas on küpsetuspaber ning mille ääred on määritud võiga ja puistatud üle jahuga. Puista peale pool purukattest, seejärel pool rabarberist (ilma küpsemisvedelikuta, jäta see alles).

 

 

 

7. Laota ühtlase kihina peale ülejäänud koogitainas, puista purukate ja viimasena aseta vormi ülejäänud pool rabarbrist. Viimase osa purutainast võid ka kahes osas lisada - osa rabarberi alla ja osa peale.

 

 

8. Küpseta ahjus 170 kraadi juures 40 minutit, kata seejärel fooliumiga ja küpseta veel 40 minutit kuni kook on läbi küpsenud, pealt kuldpruun ja sisse torgatud tikk tuleb puhtalt välja. Lase koogil vormis u 20 minutit taheneda, eemalda vormist ja jäta restile jahtuma või serveeri koheselt.

 

 

 

9. Soovi korral sõelu peale tuhksuhkrut või valmista kreem. Kreemi jaoks aseta toorjuust, kohupiim, suhkrud ja rabarberi küpsemisvedelik kaussi ning vahusta ühtlaseks kreemiks.

 

 

10. Laota kreem spaatli abil koogile.

 

 

11. Nirista soovi korral peale vedelat mett ning kaunista maasikate ja mündiga.

 

***

Parima tulemuse saad järgnevate seadmetega